как космонавты в школу ходили



вот собсно
раньше к детям в школу ходили космонавты, в частности в мою 36ю



-------------------------------------------------------------
газета "Вечірній Київ" 09.04.1984

АВТОГРАФ КОСМОНАВТА

ВЧОРА В СЕРЕДНІЙ ШКОЛІ № 36 ВІДКРИТО МУЗЕЙ КОСМОНАВТИКИ. В ЙОГО ВІДКРИТТІ ВЗЯВ УЧАСТЬ ГЕРОЙ РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ Г. С. ТИТОВ

Ініціатором був 4-В. Два роки тому саме цей клас вирішив на зборах боротися за право носити ім'я Ю. О. Гагаріна. А з цією метою одностайно ухвалили не тільки домогтися істотного підвищення успішності та організації цікавого позакласного життя, а й провести пошукову роботу по вивченню освоєння космосу. Нинішні шестикласники, яких очолила вчителька географії Н. В. Муніч, можуть розповісти багато захоплюючих історій про роботу в бібліотеках, музеях, яка подарувала їм зустрічі з хорошими людьми і цікавими експонатами.

Скажімо, в одній з центральних газет юні пошуковці побачили знімок, що став, уже як для них історією: Ю. О. Гагарін в гостях у колгоспників села Ксаверівка, що на Київщині. Автор фото, як виявилося, живе у Василькові. Колишній журналіст П. К. Борзінський схоче зустрівся з дітворою і подарував їм знімок, який став, либонь, чи не першим експонатом кутка космонавтики, що було розгорнуто у школі. Цілком зрозуміло, що до такої цікавої справи, як пошукова робота, залюбки підключилися всі інші класи. І знахідки не примусили чекати на себе.

Серед них були, зокрема, знімки з фабрики «Киянка», яку Юрій Олексійович відвідав у 1967 році. На цьому ж підприємстві, до речі, тоді були організовані космічні бригади, до складу яких входили перші наші космонавти. Дізнавшись, що одним із зачинателів цього руху була Тамара Заборовська, школярі вирішили розшукати її і врешті-решт виявили, що ця жінка, котра вже на пенсії, живе... в їхньому ж таки районі.

Подібні зустрічі несли в собі багато цікавих відкриттів. Наполеглива робота принесла відчутні успіхи: до 25-річчя польоту Ю. О. Гагаріна в космос в школі вирішено було відкрити музей космонавтики. На цю урочисту подію до дітей прибули космонавт-2 Герой Радянського Союзу Г. С. Титов, голова Федерації космонавтики УРСР О. М. Войтенко, ветеран Байконура М. В. Миров, партійні, радянські працівники, представники підприємств-шефів — АТП 09121, кіно-копіювальної фабрики, заводу автотехніки та інших.

Хлібом-сіллю зустріли юні господарі гостей. На  піонерській лінійці Г. С. Титов звернувся з напутнім словом до учнів, побажав їм успіхів у навчанні, вручив грамоти тим, хто брав активну участь у організації музею. їх вітали також директор кіно-копіювальної фабрики Б. П. Богданов, голова Федерації космонавтики УРСР О. М. Войтенко, консул ПНР Яцек Корнацький, старший науковий співробітник інституту педагогіки A. I. Волкова.

Далі відбулася перша екскурсія в новоутворений музей. Семикласниця Наталя Рогульська коментує гостям перші експонати, що характеризують первинні уявлення людини про космос, міфічний політ Дедала та Ікара. її змінюють Марина Приступа та Дмитро Попов, ведуть розповідь про формування наукових гіпотез світобудови, перші кроки в освоєнні людиною довколоземного простору, зв'язки перших космонавтів з нашим містом. В цій експозиції для юних фундаторів музею однаково дорогі і такі унікальні експонати, як, скажімо, видання книги Коперніка про Всесвіт, що надійшли в подарунок з братньої Польщі, і виконані ними графіки та схеми.

Г. С. Титов зустрівся тут із знімком, на якому він сфотографований серед учнів — батьків нинішніх школярів. Прикрашений автографом космонавта, цей знімок стане, безперечно, одним з найунікальніших експонатів.

— Можливо, хтось з наших випускників колись сам ступить у космос, — говорить директор школи Л. М. Ворожейкіна. — Але призначення музею не тільки в цьому. Він вчитиме дітей прагнути високого, шукати справжні дороги в широкий світ.

Свято відкриття музею закінчено. Сьогодні до Наталі Мелевської, Оленки Гвоздецької, Олега Просяника та всіх їхніх товаришів знову прийшли шкільні будні. Та з цього дня космос для всіх них став набагато ближчим.

Віктор КУЗЬМЕНКО.
НА ЗНІМКУ: знайомство зі школою.
Фото Георгія ОГІНСЬКОГО.

оригинал>>>
--------------------------------------------

верхний автограф Титова, полученый в тот день

Комментарии

Популярные сообщения